Om aan de wetgeving Vervoer op een trailer op de Openbare Weg te voldoen, zijn de afmetingen van ons TinyEcoHouse snel bepaald. De maximale breedte van de opbouw mag 2,5 meter breed zijn en de lengte 7,2 meter. Daarnaast moeten we binnen een maximum gewicht blijven. Dat betekent dat ons TinyEcohouse hooguit 3500 kilo mag wegen. En dat is inclusief de inboedel, te weten kastjes tafels, bedden, keuken etc. Dat wordt dus nog een hele opgave.
Ondertussen hebben we ter inspiratie vele bouwtekeningen bekeken. Voor ons was het belangrijk om de eigen wensen en behoeften in beeld te krijgen. We hebben het bijvoorbeeld eindeloos gehad over de keuze te slapen in een alkoof in de nok van ons TinyEcoHouse of toch gewoon voor een bed op de begane grond. Op internet zagen we talloze varianten, zoals uitschuifbare bedden verwerkt in een verhoging en zelfs een heuse lift in een Australisch Tiny House die het bed naar beneden bracht als het bedtijd was. In verband met ruimtebesparing en het gevoel van het hebben van een ‘’echte’’ slaapkamer, hebben we uiteindelijk gekozen voor de alkoof. Dat leverde gelijk weer een volgende vraag op: hoe is onze slaapplek bereikbaar? We slapen immers zo’n twee meter boven de grond. Comfort heeft de doorslag gegeven. In veel Tiny Houses zie je een laddertje, maar wij zien ons niet elke avond naar boven klauteren. We hebben uiteindelijk -voor een voor ons- meest gerieflijkere variant gekozen; een trap met redelijk brede treden.
Bron: www.Tinyhousetalk.com
Ook het plannen van ramen en deuren was puzzelen. De afweging tussen openslaande deuren waardoor je buiten- en binnenleven zoveel mogelijk verenigt en het behoud van privacy, was geen makkelijke keus. Ook willen we het gevoel van ruimtelijkheid (voor zover mogelijk) in ons TinyEcoHouse ervaren , waarbij we tegelijkertijd zo slim mogelijk moeten omgegaan met de kleine ruimte. Uitgangspunt is een warm, sfeervol binnenklimaat wat absoluut gezond moet zijn en ook zoveel mogelijk aansluit op de buitenomgeving. Eigenlijk willen we een zo natuurlijk mogelijke binnenomgeving creëren.
Bouwtekeningen
Na wat eenvoudige schetsen (zie hieronder) zijn we toch nog relatief snel tot een definitief uiterlijk en definitieve indeling van ons TinyEcoHouse gekomen. De volgende stap is het tekenen en berekenen (van de verdeling) van de gewichten. Daarnaast moeten we ons hoofd nog breken over de te gebruiken materialen, waarbij we alles zoveel mogelijk ecologisch willen toepassen. We hebben het geluk dat een vriend van ons in DWG kan tekenen, zodat we op basis van zijn tekeningen de juiste hoeveelheden materialen kunnen bestellen. De bestelling voor de trailer waarop ons TinyEcoHouse wordt gebouwd, is nu ook de deur uit. Nu nog een bouwlocatie vinden. Daarvoor hebben we een artikel in het weekblad Gilze en Rijen geplaatst. In de volgende blog meer hierover.