Staircase to heaven over lichtvervuiling

Zoals in een vorig blog al gemeld, kiezen we voor een vaste trap in ons Tinyecohouse die naar onze slaapplek in de alkoof gaat. Deze plek vinden we erg belangrijk om na onze dagelijkse activiteiten lekker tot rust te kunnen komen. Zo moeten we hier bijvoorbeeld makkelijk rechtop kunnen zitten om te lezen, in bed de dag door kunnen nemen en gedachten los kunnen laten. Het moet dus een rustgevende, kalme en niet prikkelende omgeving zijn waar je ook heerlijk kunt wegdromen. Daarom willen wij een open blik op de sterrenhemel. Dit is voor ons het Walhalla.

Lichtvervuiling

We hebben in ons tiny housedak een goede invalshoek voor het licht (of liever gezegd de donkerte),  want ons dak is schuin. Hierdoor biedt het dakraam ons een wijdse blik, niet alleen recht naar boven maar ook naar de zijkant.  Bovendien kunnen we in de zomermaanden het raam openen,waarbij we het gevoel hebben rechtstreeks onder de sterrenhemel te slapen.

Helaas toch maar even terug naar de  realiteit. We hopen niet met ons Tinyecohouse  op een plek te staan met veel lichtvervuiling, waardoor we het universum  niet kunnen zien.  Voor ons mag het altijd ’s nachts nacht van de nacht zijn (nachtvandenacht.nl).

Nederland is namelijk volgens nachtvandenacht.nl een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. We laten vaak onnodig thuis licht branden, maar ook op kantoor en in de openbare ruimten zoals op sportvelden, wegen, gebouwen en reclameborden. Van ons mag al dat licht uit!