Vragenvuur

We krijgen heel wat vragen op ons afgevuurd. Met name over hoe je nu zo’n tinyecohouse zelf kan bouwen, maar ook vragen over hoe gemeentes met de tiny houses omgaan en waar je allemaal op moet letten qua wet- en regelgeving . Er blijken dus nog heel veel vragen te zijn waar wij ook niet altijd een antwoord op hebben. Eerlijk gezegd zijn wij gewoon begonnen met bouwen. De grap hiervan is dat veel antwoorden op vragen dan tijdens het bouwproces vanzelf worden opgelost.

Maar om in te gaan op de vraag: Hoe ziet het proces eruit als je zelf een Tiny house wilt bouwen ? Van belang om een tiny eco house te bouwen is durf. Ga het avontuur aan en de weg wijst zich vanzelf, ook met tegenslagen overigens. Eigenlijk de beroemde spaanse uitspraak: “caminante no hay camino” dus.  In ieder geval willen wij de volgende tips geven. Een tinyecohouse zelf bouwen duurt altijd langer dan je denkt en inplant. Wij zijn bijvoorbeeld al een half jaar bezig, niet alleen met bouwen, maar vooral met voorbereiden. Het gaat erom dat je nadenkt over wat voor tiny house je nu wilt. Wij hebben gekozen voor ecologisch. Dat vinden wij belangrijk ook al hebben wij soms wat concessies moeten doen, omdat simpelweg niet alle bouwmaterialen ecologische geproduceerd voorhanden zijn. Bovendien ben je  gebonden aan het maximale gewicht van 3500 kilogram. Wij hadden bijvoorbeeld hele mooie ecologische houtvezel isolatie voor in het frame bedacht. Echter dit woog way to much, zo’n 600 kilogram te zwaar. Oeps. Dit hebben we voor we het aanbrachten moeten vervangen voor schapenwol.   We zijn daar eigenlijk ook wel blij mee want nu kan je leven en slapen tussen een kudde schapen. Fantastisch toch!

Andere tips voor het zelf bouwen van een tinyecohouse is dat je start met goede DWG/autocad tekeningen. Als particulier kan je online gebruikmaken van tekentools zoals bijvoorbeeld sketch up. Na een paar avonden oefenen kun je hiermee goed en gedetailleerd een tinyhouse tekenen.

Een andere tip is dat je kan bouwen met een houten- of stalenskelet. Het voordeel van een stalenskelet is dat het constructief sterk is en je er makkelijk de materialen tegen aan kunt monteren. In een stalenskelet zijn ook al uitsparingen aangebracht. Dit om het leidingwerk er doorheen te voeren.  In een houten skelet mag je geen leidingen door het skelet zelf voeren, want dan tast je de stevigheid van je houten constructie aan.

Een andere vraag van een van onze bloglezers is gemeentelijke regelgeving. Marjolein in het Klein heeft onlangs een prachtig blog geschreven over alle gemeentelijke initiatieven op het gebied van plaatsing van tiny houses en alles er om heen. O.a. ook wet- en regelgeving. Een aanrader om te lezen! Hieronder de link:

www.marjoleininhetklein.com

Een van onze volgende blogs geven wij nog meer tips. Voor nu gaan wij naar ons tinyecohouse, want er is werk aan de winkel.

 

One comment: On Vragenvuur

  • Heb je voordat je staal koos ook een berekening gemaakt in het verschil in gewicht met een houtskelet? En zo ja, wat was het verschil?

Comments are closed.

Site Footer