Gewichtige zaken

Naarmate de bouw van ons Tinyecohouse vordert, worden we ons steeds meer bewust van de uitdaging om niet het toegestane gewicht van 3500 KG te overschrijden. Het in eerste instantie door ons uitgezochte isolatiemateriaal bestaande uit ecologisch geperste houtvezelmatten, hebben we bijvoorbeeld moeten vervangen voor schapenwol. Dit in verband met het gewicht. We zouden zo boven de 4.000 KG uitgekomen zijn. Trouwens bedankt Groenebouwmaterialen.nl  uit Heusden voor de berekeningen en het advies!

       

Onderstaand een overzicht van de wandopbouw van Tinyecohouse.nl

Helaas blijkt dus dat natuurlijke en ecologisch geproduceerde bouwmaterialen veel zwaarder wegen dan kunstmatige isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld PIR isolatieplaten. Deze platen zijn van alle olieproducten het meest ecologisch en duurzaam geproduceerd, maar ja, we kiezen dan toch liever voor echt ecologisch.
Om het dauwpunt uit de staalconstructie te houden gaan we tegen de buitenzijde van het ecohouse ecologische geperste houtvezelplaat van 28 mm dik toepassen. Deze platen zijn samengesteld uit houtvezels uit het Zwarte Woud.

Wikken en wegen

Ook de gewichtsverdeling vraagt de nodige aandacht. Wat er aan gewicht achter in het Tinyecohouse zit, moet ook aan de voorzijde aanwezig zijn. Aan de achterzijde is ons paleisje 4 meter hoog gemeten vanaf het maaiveld. Aan de voorzijde 2,7 meter. Tevens worden aan de achterzijde de technische installaties ingebouwd. Dit totaal aan extra gewicht moet aan de voorzijde dus gecompenseerd worden. Dit doen we door toepassing van een grote glazen pui aan de voorzijde op het zuiden, met twee grote openslaande deuren. Om het zonlicht enigszins tegen te houden én een vrij doorzicht naar buiten te hebben, besloten we de daklijn aan de voorzijde horizontaal te maken. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap, want we bereiken daar tevens een betere afwatering van regenwater door middel van een grote geïntegreerde goot. Omdat we het regenwater willen gaan filteren én hergebruiken mag er natuurlijk geen water verloren gaan.
Onder de banken binnen aan de voorzijde (die eenvoudig omgebouwd kunnen worden tot een groot 2 persoons bed), kunnen we de zware accu’s kwijt, die dienen als stroomopslag.
De keuken plaatsen we boven de assen links in het huisje. Dit gewicht wordt uiteraard weer gecompenseerd door extra ramen rechts in de wand en een tafel met stoelen.
Ja… zo blijven we voorlopig nog wel even wikken en wegen om alles in perfecte balans te krijgen.
Zoals het er nu naar uitziet zal onze open dag op zaterdag 16 juni in Achterveld plaatsvinden. Een uitnodiging via dit blog volgt binnenkort. We hebben er zin in!

 

 

 

 

Site Footer